5 pragmatische tools om jezelf te inspireren en te motiveren (Deel 1/2)

Iedereen heeft wel eens te kampen met een gebrek aan motivatie – maar hoe buig je dat om?

We lopen allemaal van tijd tot tijd vast. Ondanks alle mooie prestaties die je hebt geleverd en wat je allemaal hebt bereikt. Met de blik vooruit raak je soms  gedemotiveerd en lijken je resultaten moeilijk haalbaar.
De redenen zijn zeer divers zoals: angst, ongemak, een motivatiedip, een gebrek aan zelfvertrouwen.
In deze en de volgende blog noem ik een aantal hulpmiddelen om je te motiveren. Dit levert praktische inzichten voor jezelf op om het wel vol te houden.

Je kunt ze voor jezelf toepassen op:

  • Een gezond gewicht behalen door afvallen of verbeteringen van je figuur.
  • Het verbeteren van je conditie of van specifieke sportprestaties.
  • Je zakelijke doelen of uitdagingen aan je professionaliteit in je beroep.
  • Het omgaan met jezelf en het verbeteren van je zelfbeeld en gedrag wat je wilt aanpakken.
Je eigen weg vooruit

1. Wees eerlijk tegen jezelf over je doelen.

Een grote blokkade is het besef dat wat je ook probeert te doen, het niet in overeenstemming is met je doel of het achterliggende hogere doel. Waarom zou je dat doen?
Door actief na te denken over je doel, realiseer je je misschien dat wat je beoogt niet goed is voor jou, je bedrijf of de belangrijke mensen om je heen. En misschien lukt het daardoor juist niet.
Een van de effectieve manieren om hierover duidelijkheid te krijgen is de impact filter. Dit is een denkproces dat irrelevante zaken weg filtert, behalve de impact die je wilt. Het laat je nadenken over wat je echt wilt bereiken, je gewenste resultaten en je succescriteria.
Het is een doelgericht denkmiddel dat je snel helderheid geeft. En wanneer het een gewoonte wordt, zal het de manier waarop je werkt aan je doelen verbeteren

byOscar-Impact_filter_tabel-min

Download het impact filter form

2. Doordenk je belemmerende gedachten (overtuigingen): kom in actie.

Er zijn doeners en denkers. Een doener zijn betekent niet: ‘denk niet na en doe iets gewoon’. Het betekent jezelf voorzien van de tools om dingen in een tempo te overdenken, waardoor je je meer op je gemak gaat voelt. Je groeit in zelfvertrouwen als je weet dat je een actieplan hebt. Een droom wordt een project door een planning.
Wat succesvolle mensen onderscheidt is dat ze weten hoe ze snel kunnen loskomen van blokkades en belemmerende gedachten. Ze nemen deze onder de loep, buigen ze om en komen in actie. En actie laat je leren. Dit is een onderscheidende eigenschap van succesvolle mensen. Ze hebben hun hersenen getraind om pragmatisch over belemmeringen na te denken en in te zien dat deze niet tot resultaten leiden. Ze beseffen dat ongeacht welke hindernis of obstakel je belemmert, de enige manier om iets te bereiken is door in actie te komen. Je kunt klagen over je tegenslagen en daardoor kwijnen in inactiviteit, maar dit leidt tot niets. Dus hoe sneller je in actie komt, des te meer energie en momentum je zult krijgen waarmee je tot nieuwe resultaten komt.

Leren door doen - overstijg je belemmeringen

3. Blokkades die voor je doelen staan, zijn vaak leerkansen.

Velen zijn expert geworden in het vermijden van obstakels – en met goede redenen. Het kan moeilijk zijn om langs obstakels te komen en het is ontmoedigend om er over na te denken. Maar obstakels zijn noodzakelijk omdat de weg naar een ‘betere versie van jezelf’ vaak hindernissen gaat. Het is essentieel om te leren obstakels en tegenslag te gebruiken als onderdelen van de weg naar je doelen. Want als het makkelijk was kon iedereen het – dan is het gewoon. En het is juist speciaal als het je – stapje voor stapje – wel lukt.
Een handig denkinstrument om je te helpen deze moeilijke situaties te doorstaan is het Performer arrow model. Dit model stelt je in staat om de kracht van negatief denken om te buigen, door je een gewenst resultaat voor te stellen en te bepalen wat het bereiken van dat resultaat in de weg staat. Het Performer arrow model vraagt je om kritisch te denken, zodat je hersenen kraken en duidelijk wordt wat moet worden overwonnen en opgelost. Om een grote doorbraak te bereiken, moet je bereid zijn om deze analyse te doen, zodat je kunt transformeren wat in de weg staat. Analyseer je blokkades tot je ze glashelder snapt. Welke lessen ze je leren en hoe je ze omzet in een succes en leerervaring?

byOscar-Performer arrow model-min

Afronding 1/2

Heb je de gewoonte ontwikkeld jezelf te beschuldigen over de dingen die je niet hebt gedaan of die je niet goed hebt gedaan? Probeer dan deze nieuwe aanpakken. Pak jezelf op en stop met jezelf beschuldigen van falen. Implementeer deze hulpmiddelen, zodat ze je vooruit helpen. Ze zijn in principe niet moeilijk en hebben veel positief effect op je leven. Wees niet te streng voor jezelf. Leren betekent: stapje voor stapje en niet ik kan het in een keer perfect.

Lukt het je niet (helemaal) alleen?
Maak dan contact met Oscar via deze link en overleg wat Oscar voor je zou kunnen doen.
Ook kan je je vragen mailen naar contact@ByOscar.nl 

Het Impact filter formulier

Het impact filter formulier is ontwikkeld door Oscar Sijtsma. Het is een denkproces dat irrelevante zaken weg filtert, behalve de impact die je wilt. Het laat je nadenken over wat je echt wilt bereiken, je echt gewenste resultaten en je succescriteria. Het is een doelgericht denkmiddel dat je snel helderheid geeft.

Stuur mij het impact filter formulier toe

Deel dit bericht

Nog meer blogs!

een afspraak maken met oscar

Mijn afspraak maken

Wil je persoonlijk kennismaken? Dat kan! Laat in het formulier hiernaast even je gegevens achter. Dan krijg je gegarandeerd een antwoord terug.

Heb je andere vragen en/of opmerkingen? Ga dan naar de contact pagina en vul daar het formulier in. Je kunt ook gelijk bellen of e-mailen.