5 pragmatische tools om jezelf te inspireren en te motiveren (Deel 2/2)

Get Happy - less stress mentaal fit

In een vorig blog behandelde ik  de eerst 3 tools; nu de 4e en 5e handvatten om zelf toe te passen.

Die kun je hier teruglezen

Iedereen heeft wel eens te kampen met een gebrek aan motivatie en inspiratie – maar hoe buig je dat om?

We lopen allemaal van tijd tot tijd vast wel eens vast. Ondanks alle mooie prestaties die je hebt geleverd en wat je allemaal hebt bereikt. Met de blik vooruit raak je soms wel eens gedemotiveerd en lijken je resultaten moeilijk haalbaar.
De redenen zijn zeer divers: angst, ongemak, een motivatiedip, een gebrek aan zelfvertrouwen.

Hoe breek je door die spiraal?

In deze en de vorige blog noem ik een aantal hulpmiddelen om je hierbij te helpen. Dit levert praktische inzichten voor jezelf om het wel vol te houden.

Je kunt ze voor jezelf toepassen op voor de volgende doelen:

  • Een gezond gewicht behalen door afvallen of verbeteringen van je figuur.
  • Het verbeteren van je conditie of van specifieke sportprestaties.
  • Je zakelijke doelen of uitdagingen aan je professionaliteit in je beroep.
  • Het omgaan met jezelf en het verbeteren van je zelfbeeld en gedrag wat je wilt aanpakken.
Of doe jij je werk als sleur en voel je je een verveelde aap
Creëer je eigen doorbraak

4. Wat kan je automatiseren en wat kan je delegeren?

Velen zijn ervan overtuigt dat succes betekent zoveel mogelijk werk aannemen en acquireren. We associëren succes met druk zijn.
Toch heb je meestal veel mogelijkheden om te delegeren, te automatiseren of gewoon dingen niet te doen.
Als je jezelf verantwoordelijk houdt voor je vrijheid en het werken aan je doelen (of prioriteiten) kun je meer tijd en ruimte maken voor de dingen die voor jou belangrijk zijn. Daarvoor moet je oplossingen vinden voor de activiteiten die je niet fascineren of motiveren en die toch op je bordje liggen.

byOscar VOL model

Train jezelf met het ByOscar VOL-model om duidelijkheid te krijgen hoe je jouw tijd besteed. In het ByOscar VOL-model verdeel je al je dagelijkse activiteiten in 3 categorieën: Vervelend, Oké, Leuk.

In het besteden van zoveel mogelijk tijd aan de dingen die jij echt belangrijk vindt, zijn er 2 uitdagingen:

  1. Zo weinig mogelijk tijd besteden aan de energie slurpend Vervelend activiteiten en de niet inspirerende Okè activiteiten.
  2. Zo veel mogelijk tijd vrijmaken voor de motiverende en energie gevende Leuk activiteiten.

Je mag je realiseren dat jij uniek bent en die dingen die jou inspireren en blij maken daarin heb je (zeer waarschijnlijk) de meeste toegevoegde waarde. Ook zullen die je helpen om je meer gelukkig te voelen.

Onderzoek je tijdsbesteding

Doe je (zelf)onderzoek: ontdek wat je kan doen, gebruiken of inzetten om van vervelende taken af te komen. Welke vervelende of oké activiteiten kan een ander beter (delegeren)? En welke zijn eigenlijk helemaal niet nodig? Zorg dat je – liefst veel – tijd kunt besteden aan het bouwen van de toekomst die je wilt met activiteiten die je energie en inspiratie geven.

bij Oscar VOL model- taken zin vervelend. oke of leuk

5. Vrije tijd voedt creativiteit.

Tijd vrijmaken of voor jezelf is geen luxe – het is een noodzaak voor creativiteit.
Veel mensen hebben de (belemmerende) overtuiging dat genieten van vrije tijd gelijk is aan luiheid.
Als je overspannen bent of tegen een burn-out zit, kun je niet op topniveau presteren.

ByOscar Performer Day Scheme

Je moet je energie en creativiteit behouden, zodat je op je best werkt en de meest waarde toevoegende resultaten realiseert. Soms kun je beter een dag afstand nemen en een slimme aanpak bedenken en plannen dan zomaar iets doen en dagen bezig zijn de onbedoelde nadelen op te lossen. Herkenbaar? Maar vaak ben je zo druk.
Gebruik het ByOscar Performer Day Scheme om de manier waarop je je dagen indeelt te verbeteren. Het is een systeem maar het vereist wel een nieuwe manier om je planning te organiseren. Het zorgt ervoor dat je vanuit een drive en efficiënt werkt. En in lijn met de (levens) doelen die je wilt realiseren.

Je kunt het Performer Day Scheme toepassen op hele dagen maar ook op blokken in de dag. Belangrijk is dat je zelf bepaalt hoe je je tijd besteed en dat je niet ondersneeuwt in steeds nieuw urgente zaken uit de categorie Vervelend in het VOL-model.

ByOscar Performer Day Scheme met focus, buffer en vrije dagen

Afronding 2/2

Heb je de gewoonte ontwikkelt jezelf te beschuldigen over de dingen die je niet hebt gedaan of die je niet goed hebt gedaan? Probeer dan deze nieuwe aanpakken. Pak jezelf op en stop met jezelf beschuldigen van falen. Implementeer deze hulpmiddelen die je vooruit helpen. Ze zijn in principe niet moeilijk en hebben veel positief effect op je leven.

Lukt het je niet (helemaal) alleen?

Maak dan contact met Oscar via deze link en overleg wat Oscar voor je zou kunnen doen.
Ook kan je je vragen mailen naar contact@ByOscar.nl 

Ideeën vertalen naar actie

Deel dit bericht

Nog meer blogs!

een afspraak maken met oscar

Mijn afspraak maken

Wil je persoonlijk kennismaken? Dat kan! Laat in het formulier hiernaast even je gegevens achter. Dan krijg je gegarandeerd een antwoord terug.

Heb je andere vragen en/of opmerkingen? Ga dan naar de contact pagina en vul daar het formulier in. Je kunt ook gelijk bellen of e-mailen.