Baten leefstijladvies voor de ontvanger en voor de gezondheidszorg

De kosten van de gezondheidszorg

Wat is de relatie tussen de kosten voor de Nederlandse gezondheidszorg en leefstijladvies?
De zorg is van hoge kwaliteit en is goed toegankelijk. Helaas, erg sterk gericht op genezing en in veel gevallen vooral op behandelen van de kwalen en minder op het oplossen van de oorzaken. Een grote uitdaging ligt in de betaalbaarheid. Volgens het CBS kost de zorg in Nederland ruim € 100 miljard per jaar. In Nederland wordt relatief veel geld besteed aan langdurige zorg en relatief weinig aan (para)medische zorg [bron]. Dat betekent dus dat veel kosten worden veroorzaakt door welvaartsziekten. De oorzakelijke factoren daarvan zijn voor het grootste deel stress en leefstijl gerelateerd.

In 2019 werd in Nederland  € 4.665 miljard uitgegeven aan gezondheidszorg. Dit was ruim 4 procent meer dan in 2018. [bron] De trend is de verkeerde kant op. Om de zorg toekomstbestendig te maken is het belangrijk dat de gemiddelde Nederlander gezonder wordt. Dus daar hoor jij ook bij. En om dat te bereiken is preventie door leefstijladvies noodzakelijk.

Preventie door leefstijladvies

Volgens mij is investeren in preventie top belangrijk. De gemiddelde Nederlander weet niet veel over goede voeding en gezonde eetgewoontes.
Maar een klein deel eet volgens de adviezen van de Schijf van vijf van het Voedingscentrum. Leuke site met recepten, kennis en adviezen. Ga zelf met je eetpatroon aan de slag. Kleine veranderingen kunnen een goed effect hebben met weinig inspanning. Zo worden eetwissels aangeboden die je direct kan toepassen.
Wil je hands-on ondersteuning bij gezond eten en leven kan mijn Get Fit lifestyle programma je helpen.

De Vereniging Arts en Leefstijl heeft in samenwerking met Rabobank een onderzoek naar leefstijladvies uitgevoerd. Via deze link kun je de conclusies van het onderzoek lezen.

Dus wie heeft er baat bij leefstijladvies?

  1. Degene die er fitter en gezonder door wordt.
  2. De gezondheidszorg als geheel.
  3. De belastingbetaler.

Als jij met leefstijl advies je leven gaat verbeteren hoor je dus bij groep 1 en 3. Goed idee, toch?

En wie ondervindt er nadeel door?

  • De zorgverlener en met name de artsen en verpleegkundigen die welvaartsziekten behandelen.
  • De zorgverzekeraar.

En laat die laatste nou veel macht hebben en invloed op de politiek.

ByOscar-hardlopen met je hond - conditie en plezier

Info Get Fit programma

Wil je meer lezen over leefstijladvies.
Vraag dan het gratis eBoek “Gezonde voeding en eetgewoontes” aan

Ontvang je eBoek Gezonde voeding en eetgewoontes

Deel dit bericht

Nog meer blogs!

een afspraak maken met oscar

Mijn afspraak maken

Wil je persoonlijk kennismaken? Dat kan! Laat in het formulier hiernaast even je gegevens achter. Dan krijg je gegarandeerd een antwoord terug.

Heb je andere vragen en/of opmerkingen? Ga dan naar de contact pagina en vul daar het formulier in. Je kunt ook gelijk bellen of e-mailen.