Jouw voedingskeuzes en de invloed van de industrie
De meesten van ons zijn opgevoed met het idee dat je als beloning en als troost iets lekkers mag. Prestaties worden beloond met gebak of een borrel. Een teleurstelling geeft recht op een wijntje of chocolade. Als je daar even goed over nadenkt, is dat zeer ontluisterend. Nog erger is dat de industrie met haar marketing die voedingskeuzes beïnvloedt.
Vooral als je beseft dat dit doorwerkt in je voedingskeuzes als volwassene – ook als we veel kennis hebben van gezonde voeding. En choquerend groot is de macht van de industrie die je met enorme marketingbudgetten net zo lang bewerken tot je hun producten wel een keer koopt. Zeker als je jong en extra beïnvloedbaar bent.
Gezonde alternatieven door de industrie
Het moet anders – zeker op de lange termijn. Dus bij deze, een oproep aan de industrie om te komen met gezonde alternatieven en die juist goedkoper te maken.
Het begint uiteraard bij jezelf: kies als consument voor gezond. Voor jezelf, je relatie(s) en voor je kinderen. Ongezonde producten eten is vaak goedkoper dan de (helaas nu nog) duurdere gezonde alternatieven. Het is even aanpassen en zoeken, maar de keus is groot en volgens mij kan iedereen het. Ongezonde producten niet eten is uiteraard goedkoper dan ze wel eten. Je verlaagt je gezondheidsrisico’s en je wordt gezonder. En daarmee bespaar je ook veel geld.
En het kan anders.
Ik roep de industrie op om te komen met gezonde alternatieven en die juist goedkoper te maken. Vaak kunnen voor ongezonde ingrediënten en additieven vrij makkelijk gezonde alternatieven gekozen worden. Ja die zijn iets duurder. Maar met een ‘gezond’ imago kun je als bedrijf tegenwoordig een heel eind komen (denk aan Oatly of Beyond Meat). Misschien voor nu nog met iets minder volume, maar sowieso met meer toekomst. Zo kun je als leverancier trendsetter worden – en disruptor voor je concurrenten – en de komende jaren een stabiel en nieuw omzet genereren. Graag denk ik met leveranciers me om deze innovaties te bedenken (stuur maar een pb). Tevens werk je als leverancier door je voedingsproducten gezonder te maken mee aan preventie van gezondheidsrisico’s. En dat is volgens mij een must om de gezondheidszorg betaalbaar te houden.
Terug naar jou en mij
Wij zijn consumenten. We moeten leren gezonde keuzes te maken. Zeker als we door een veeleisende baan, een druk gezin, vrijwilligerswerk en ons sociaal leven druk zijn en moeten dealen met een (on)gezonde portie stress. Door die stress wordt onze ontspanning en slaap beïnvloed. Bewegen en (speels) sporten kan ontspanning geven, extra energie verbranden en onze eetlust positief beïnvloeden. Onze voedingskeuzes en eetstijl zijn dus verbonden met onze werk-, beweeg- en leefstijl. Over je werk-privé balans meer in het blog ” Leef jij volgens je eigen prioriteiten?”
Wat gebeurt er als we gezond gaan eten en drinken?
Het korte antwoord: je lichaam komt weer in balans. Hoe verder het uit balans is, hoe meer vervuild het is en hoe meer overgewicht met bijbehorende effecten – des te langer dit proces duurt hoe moeilijker het kan zijn. MAAR, het gaat je lukken. Met de juiste mentale attitude en inzichten in de effecten van (on)gezonde voeding kom je stapje voor stapje weer in balans.
De mentale attitude – wat wij als fearless high performance coaches mindset noemen – is heel belangrijk. Het is zeker dat je te maken hebt met tegenslagen op de weg terug naar in balans zijn, maar die horen erbij. Juist in het leren omgaan met feestjes, bbq’s en evenementen ligt de sleutel naar succes. Je gedisciplineerd houden aan een nieuwe gezonde eetstijl is ook een soort vlucht. De kracht ligt erin je ontspannen en soepel te houden aan een nieuwe gezonde eetstijl, juist inclusief de uitzonderingen. Dit vergt wel een mindset die je op de rit houdt op weg naar een gezond leven.
En wat is de rol van diëten hierin?
Hierover zijn de meningen enorm verdeeld. En bewust ga ik niet in op de verschillende diëten. Meer informatie over diëten kun je lezen op de site van het Voedingscentrum. Je kunt er ook een factsheet downloaden.
Als voedingsdeskundige (Wageningen University) generaliseer ik diëten tot hun doel. Ik zie het puur als tijdelijke interventies. Als je veel kilo’s moet afvallen om te komen tot een gezond gewicht, dan kan het een snelle stap voorwaarts zijn om een tijdelijk streng dieet te volgen. En ja, sommige diëten zijn niet echt gezond, en dat is te zwaar blijven ook niet. Het is dus kiezen tussen verschillende ‘kwaden’. Een periode van 4 tot max 6 weken een dieet volgen kan je dus een stap vooruit helpen. Als je vragen hebt over het dieet dat je hiervoor wilt volgen kan ik je hierin adviseren.
Jouw gezonde eetstijl
Maar heel belangrijk is dat je geleidelijk – en zeker na een dieet – gaat eten volgens jouw nieuwe gezonde eetstijl. Dit dient een eetstijl te zijn die bij je past: dus de gezonde producten die je graag eet moeten blijven. En je hoeft geen vegetariër te worden om te stoppen met het eten van ongezonde vleeswaren en worsten. Juist in de extremen ligt de valkuil.
De nieuwe gezonde eetstijl die je aanleert is namelijk voor de rest van je leven.
En daar gaat het voor veel mensen mis.
● Of ze zijn behoorlijk streng aan het diëten.
● Of ze eten volgens hun eetstijl waarmee ze door de jaren aankwamen.
Dit veroorzaakt het bekende jojo effect.
De kunst is om stapje voor stapje je eetstijl te verbeteren. Eerst geleidelijk stoppen met ongezonde producten en parallel geleidelijk steeds meer gezonde producten eten – met voldoende groenten, vezels, een juiste balans in macronutriënten en veel variatie. Vervolgens geleidelijk de portiegrootte in balans brengen met je streefgewicht. Je lichaamsgewicht (en daarmee je figuur) is het resultaat van je energiebalans (calorieën door je mond en calorieën verbrand) over de afgelopen tijd. Daarbij hebben een reeks hormonen effect op de reactie van je lichaam. Daarover volgt een andere blog.
Moraal van dit verhaal
Trap niet in de valkuil van de voedingsindustrie – maak gezonde eetkeuzes. Niet als dieet, maar als structurele manier waarop je met voeding en je eetgewoontes omgaat.
Wil je meer informatie over voeding en gewoontes rondom eten?
Vraag dan het artikel Gezonde voeding en eetgewoontes op.
Wil je (naar aanleiding van dit artikel) een persoonlijk voedingsadvies
Neem dan contact met me op via oscar@byoscar.nl of via het contact- formulier.
Hieronder kun je een reactie of aanvulling geven op dit blog.Download het eBoek Gezonde voeding en eetgewoontes.