De ervaring van Joris die door het Get Fit Programma 9 kilo lichter werd en weer meekomt met de fietsclub

Floris ByOscar
Get Fit programma referent

Joris foto voor hij begon met Get Fit Lifestyle Improvement.

Joris’ leven: druk, stress, overgewicht en weinig beweging

Werk

Joris heeft een kantoorbaan als middle manager in een verkoop functie. Door de jaren is hij opgeklommen en hij geeft leiding aan een groeiend team. Daardoor kreeg hij meer verantwoordelijkheden en extra taken. Hij maakt vaker ’s avonds thuis dingen af, werkte langer op kantoor of heeft zakenlunches.

Gezin en niet meer sporten

Zijn vrouw werkt 4 dagen als bedrijfsleider in de retail. Beide kinderen zitten op de middelbare school. Ze wil graag vaker samen met Joris dingen doen maar dat is moeilijk te plannen en als het al gepland is wordt het vaak op het laatst afgezegd.
Vroeger gingen ze een of twee keer per week samen tennissen. Maar Joris is dit jaar nog niet geweest. Zijn racefiets staat met een lekke band in de schuur sinds de kerst. En zijn fietsvrienden vragen hem al niet meer voor de zaterdagochtend fietstocht.

Buik en hoofdpijn

Joris heeft een buikje, wat zijn vrouw eigenlijk niet bij hem vindt passen. In het weekend – nou ja eigenlijk blijft daarvan alleen zondag over – is Joris vaak moe, kortaf en chagrijnig. Zijn vrouw maakt zich zorgen.

Joris wordt opgezogen door zijn werk. Vaak zijn er ongeplande zaken die hij met spoed moet oplossen. Dit kost hem veel energie en irritatie. De laatste maanden heeft hij vaak hoofdpijn.

Hoge bloeddruk en verhoogt cholesterol

Onder invloed van collega’s en zijn vrouw ging Joris naar de huisarts. Toen bleken zijn bloedwaardes voor bloeddruk en cholesterol te hoog.
[Intermezzo: In 2019 hadden hebben ongeveer 2,8 miljoen Nederlanders (16%) hoge bloeddruk (hypertensie) en ongeveer 1,5 miljoen (9%) een vetstofwisselingsstoornis waaronder hoog cholesterol (hypercholesterolemie) bron Veel te veel].

De oorzaken waren volgens de huisarts: te veel stress, ongezond eten en te weinig bewegen. Joris moest aan de pillen en dat geeft hem het gevoel dat hij een oude man is. Hij is bang dat hij diabetes krijgt of dat hij het niet meer aan kan. Daardoor slaapt hij ook vaak slecht. Het moet anders.

Joris zoekt hulp

Dat weekend bleef het knagen bij Joris. Toen hij zijn racefiets zag staan – met een lekke band – besefte hij dat hij zijn fietsvrienden al lang niet had gezien. Hij nam zich voor ze te bellen en liet de fiets maken. De fietsenmaker kent Joris al jaren. Kijkend naar de staat van de fiets en naar Joris zegt hij met een grijns op zijn gezicht “Je fiets heeft veel te lang stilgestaan vriend en de baas ervan denk ik veel te lang stilgezeten. Ga je weer fietsen?”.
Die opmerking was aardig bedoeld. Maar samen met de waarschuwing van de huisarts begint Joris aan zichzelf te twijfelen. Hoe zien anderen hem?

Twijfels aan zijn zelfbeeld.

Het weekend erop haalde hij zijn racefiets op. Hij trok zijn fietstenue aan en bekeek zichzelf in de spiegel. Het fietsjack zit echt veel te strak. Krimpt dat in de kast? Hij ging een rondje fietsen. Dat viel erg tegen. Gek dat je benen tegen je buik komen als je trapt. Het moest anders, beter.

Joris bedacht zich ‘Iemand zou hem hierbij moeten begeleiden. Waar vind je die?’
Hij belde zijn oude fietsmaat Fred. Na het bijpraten vroeg Joris aan Fred “Ik moet aan mijn figuur en conditie werken. Weet jij iets?” Fred zei “Goed van je kerel. Ga eens praten met Oscar. Die heeft ons laatst een bootcamp training gegeven. Goede vent en hij kent jouw situatie uit eigen ervaring.”

Nu: Joris start met Get Fit

Voor het afvallen en weer in conditie komen gaan ze aan de slag. Joris leert te trainen en te voelen wat de pijn van werkende spieren is en wat de pijn van verkeerd belast gewrichten. Een keer per week traint hij met Oscar en hij krjgt  een fietsschema voor de weekendtochten. Zijn core wordt sterker en conditie verbetert.

Verbetering in eetgedrag

Joris krijgt een eetschema om af te vallen dat precies past bij zijn eetvoorkeuren. Hij moet zijn wijntjes en snaaigedrag afleren. Joris wil zich strak aan het schema houden om volledige controle te hebben. Oscar trekt hem erdoor en leert dat hij niet zo streng moet zijn. Uitzonderingen mogen maar erna weer de gezonde leefstijl oppakken.

Sterkere mindset

“Waarom wil je die controle?” Met de begeleiding van Oscar gaan ze tot de kern. Joris heeft het als kind al geleerd van zijn ouders die dat ook deden. Het blijkt dat het is gebaseerd op oude denkbeelden, ‘je moet werken voor succes’ en ‘je mag niet lui zijn’. “Passen die overtuigingen nog bij je leven nu?”, vraagt Oscar. Heftig – die vraag ziet Joris niet aankomen. Hij realiseert zich dat zijn gedrag twee kanten kent: controle houden of helemaal loslaten en opgeven.

Na 2 Maanden: afgevallen en betere coördinatie

Joris is afgevallen. Hij is 5 kilo’s lichter en kan weer fietsen zonder dat zijn benen zijn buik raken. Zijn overhemden en pakken vallen weer los. Heerlijk geen strakke knoopjes om zijn buik. Hij voelt zich gezonder dan in jaren.
Zijn personal training wordt ook steeds leuker. Wat een verschil met de start. Hij gaat naar de volgende fase. Want; ‘Nu je coördinatie beter is gaan we werken aan je kracht en uithoudingsvermogen. Ook krijgt hij een nieuw fietstrainingsschema met intervaltraining en speelse vormen. Twee keer per week na het werk traint hij op de fiets.

Beter humeur

Joris lacht veel meer. Zeker als hij bij Oscar aan het trainen is. Die zet hem steeds op het verkeerde been en leert hem flexibel te zijn zowel fysiek als mentaal. Hij werkt aan zijn doelen. Door zijn nieuwe inzichten is de transformatie niet meer omkeerbaar. Oscar pusht hem zelf te gaan koken en vrienden uit te nodigen. Hij krijgt kooktips en ze brainstormen samen over varianten. Thuis is het ouderwets gezellig met zijn vrouw en etentjes met vrienden.

Nu 4 maanden: min 9 kilo en bruisend

De laatste maand is Joris niet veel meer afgevallen. Hij is 9 kilo lichter en bijna op zijn streefgewicht. Van Oscar heeft hij gehoord dat zijn verhouding spieren en vet veranderd – compositie heet dat. Daardoor neemt je gewicht niet af maar word je wel vitaler. Het zal wel.

Het effect is wel dat hij een kledingmaat kleiner past.

Zelfvertrouwen

Dat maakt hem zelfverzekerd. Hij voelt zich knap. Zal hij zijn haar verven?
Over 2 weken gaat hij met zijn fietsvrienden de toertocht De ronde van Drenthe fietsen. Nog niet Limburg zoals vroeger. Maar wel een uitdaging. Hij ziet zich al over de eindstreep komen. Hij voelt dat hij het kan.
Joris wil zijn vetpercentage nog iets lager krijgen. Ook heeft hij de smaak te pakken met trainen.

Joris bruist weer. Hij maakt plannen. Hij is fit, geniet en zelfverzekerd!!

Get Fit referent NA programma
Joris na Get fit met een goed figuur, gezond gewicht en trainend voor de toertocht.

 

Deel dit bericht

Nog meer blogs!

een afspraak maken met oscar

Mijn afspraak maken

Wil je persoonlijk kennismaken? Dat kan! Laat in het formulier hiernaast even je gegevens achter. Dan krijg je gegarandeerd een antwoord terug.

Heb je andere vragen en/of opmerkingen? Ga dan naar de contact pagina en vul daar het formulier in. Je kunt ook gelijk bellen of e-mailen.